tirsdag 23. januar 2018

Lone Ranger - Den Store Togjakten (79111)

Dette er toget fra filmen om Den Ensomme Rytter (The Lone Ranger). Settet heter på Engelsk "The Constitution Train Chase". Dette er det største settet i The Lone Ranger serien, tett fult av sølvgruven som er presentert her tidligere.
Settet har 7 figurer, et damplokomotiv med kullvogn og to andre vogner, skinner til å lage en oval (16 svinger og 4 rette) steiner som kan sprenges og et vanntårn som også kan sprenges.
Det er to hefter med byggetegninger i settet.


Toget er ikke motorisert, og det krever en del ombygging for å få det til. Bl.a må kullvognen både gjøres lenger og høyere for å kunne skjule batteriboksen som trengs for å gi strøm til motoren. Jeg har ikke sett så mye på hva annet som må gjøres enda, men en gang i fremtiden er planen å sette motor på dette. Men det er i alle fall minst ett tog (Maersk-toget) som jeg vil sette motor i først.
Det er et flott lokomotiv i en pen dyp grønnfarge, og jeg kan lett leve meg inn i at dette er fra det ville vesten.


På bilder ser det skjoldet foran en del mer detaljert ut, og dette var en av svært få ting i settet som skuffet meg litt. Jeg skulle gjerne sett at dette var to-farget slik at mønsteret kom mye tydeligere frem. Bortsett fra det, ser toget veldig fint ut forfra.


Lokomotivet heter Constitution, derfor står dette navnet på kullvognen (eller tenderen som det vel kalles på tog-språket). Derav også det Engelske navnet på settet...
Her ser man også en annen flott, liten detalj, nemlig lampen som henger bak på lokomotivet.


Andre flotte detaljer er lampen foran pipen, selve pipen som er løst på en snedig måte, og bjellen og dampventilen.


 Her er de to vognene som følger med i settet. Jeg trodde opprinnelig at den lukkede voignen var en godsvogn der man fraktet sølvet, men det viser seg at det er en fengelsvogn med en celle. Sølvet fraktes i en åpen kasse på den flate vognen, rett foran munninen på det som etter all sannsynlighet er en stor Gatling-gun (datidens forløper til det som senere har blitt maskingevær, i filmer og bøker er dette ofte kalt en kulespruter på norsk). Den virker slik at man sveiver på håndtaket, og da snurrer alle løpene rundt, og hver gang et løp er plassert korrekt går en kule  ut gjennom løpet.
Jeg kan ikke se for meg noen fanger som trenger  fraktes med tog, så jeg kommer antagelig vis til å bruke cellen i den bakerste vognen til å frakte sølvet.


Dørene på hver side av den lukkede vognen kan åpnes, men likevel er det litt vanskelig å komme til inne i cellen. Som alle andre Legosett har også dette en mekanisme (ganske mange faktisk, men i denne vognen er det en).  Som man kan se på det nederste bildet her, så er det en dynamittkubbe festet til veggen. Ved å vippe på spaken oppe på taket sprenger man ut bakveggen, slik at den som er fanget har mulighet til å rømme når toget sakner farten (og det må det jo når skinnene sperres).


Her er de to andre tingene som følger med i settet, et vanntårn (damplokomotiv trengte påfyll av vann for å kunne produsere dampen som driver toget) og en liten fjellknaus.


Vanntårnet har en mekanisme, slik at det kan veltes (sprenges). Her ser mekanismen litt ut som en koblingsboks for sprengning, selv om dette nok ikke var så mye i bruk i det ville vesten. Men det er i alle fall pent å se på, og det er bra. Man vipper mekanismen ned, og da velter tårnet motsatt vei.


Og selvfølgelig er det også en mekanisme i fjellknausen... Her klasker man til den spaken på baksiden, og da flyr toppen av, akkurat som en eksplosjon.


Det er mange fine figurer med i dette settet. Først ut er en mor og hennes sønn, Rebecca og Danny Reid. Moren har fått løsningen med skrå brikke som skjørt, og sønnen har de korte bena som barn har. Begge figurene har flotte trykk, og begge har alternative ansikter slik at de kan se skremte ut når dynamitten begynner å smelle rundt toget. Gutten har en sprettert som r laget på "gamlemåten" med et trykk på en flat 1x2 brikke.



Disse tre herrene er fra venstre Kaptein J. Fuller, Latham Cole og den beryktede Butch Cavendish. Kaptein Fuller har fått et belte til å feste sabelen i som jeg ikke har sett før. En veldig flott detalj. Han har alternative ansikter, ett der han smiler og ett mer alvorlig utseende. Det halvlange håret hans er festet til hatten. Cole har fått Bowlerhatt og en flott dress og ser ut som en detektiv fra Pinkertons (men det er en stund siden jeg har sett filmen, så jeg skal ikke si det helt sikkert). Han er en flott figur, men har ikke fått noe alternativt ansikt. Butch Cavendish er også en flott figur, og som alle klassiske skurker har han en svart hatt. Denne sitter fast til det lange håret hans, og skuler et alternativt ansikt. Det alternative annsiktet minner meg litt om Darth Vader uten maske, så det er ingen tvil om at han er en skikkelig skurk. Han skal nok egentlig bare ha en pistol, men det var ingen andre som trengte den ekstra, så da fikk han to.


Så har vi gjennomgangsfigurene i denne serien, The Lone Ranger himself - Den Ensomme Rytter og hans trofaste følgesvenn Tonto. Dette er de samme figurene som går igjen ellers i serien. For Den Ensomme Rytter er det basis-figuren uten så mye pynt, men den har fortsatt masse flotte detaljer.
Tonto har som vanlig at alternativt ansikt, og jeg er ikke helt sikker på om han ser skremt ut eller noe annet. Uansett er det en flott indianerfigur, og han har mange fine trykte detaljer.


Hva er vel Den Ensomme Rytter uten hesten Silver? Lego har her levert den nye typen hest, som kan bøye hoftene bak, slik at den kan stå på bakbena. Den klasiske posituren til The Lone Ranger er jo sittende i salen til Silver mens han uttaler "Hi ho Silver, away!"


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar