torsdag 11. januar 2018

Anleggsområde (7243)

En av de større settene Lego kom med til anleggs-serien i 2005 var dette settet. Det er et helt lite anleggsområde, med steinknuser, kran for å fylle stein opp i knuseren, og en lastebil til å frakte stein.
Det er nok ikke det aller største, for samme år kom Lego med en XXL-mobilkran som også var i anleggs-serien, men det var litt forskjellig å bygge her.

Dette settet er det siste av de som var i lotten jeg kjøpte (og har skrevet om i de to foregående innleggene), og det var også det som var mest demontert (naturlig nok når det var her de største tingene var).
Settet har 3 tegninger, 1 tegning for hver ting som skal bygges. Nok en gang var jeg på Lego sine hjemmesider og fant byggetegninger, og det aller meste var på plass. Det eneste som manglet var grå runde brukker som man ser ligger på samlebåndet på knuseren på bilder, men jeg er ikke 100% sikker på om dette fulgte med i settet eller ikke. Vil vel tro noen fulgte med. Men dette er jo ikke noe stort tap, da alle bitene som trengtes til å bygge settene var til stede.


Den minste delen av settet er en lastebil, antagelig er det en dumper da den er leddet slik som dem.


En flott liten dumper, med mange fine detaljer selv om den ikke er kjempestor.


Planet er støpt i en del, og er større enn de jeg har sett tidligere, men størrelsen passer flott til dumperen. Planet kan heves og senkes så man kan tippe, og det kan vippes såpass langt bakover at det når ned til bakkenivå.


Det er ikke sete til sjåføren, men han sitter likevel godt på plass, selv om han sitter på en glatt brikke.


Neste bygg er kranen som flytter steinene fra lastebilene og opp i knuseren. Denne er helt tydelig en kran, men den har et adapter som man henger på kroken som gjør at man kan løfte skuffen. Denne løsningen har jeg ikke sett i andre Legosett, og det er egentlig litt synd, for det er en genial løsning.



Selve skuffen er kjent fra en del eldre sett, med en klype som gjør at man kan åpne og lukke. Fjæren som styrer klypa er veldig fast og fin, og det er veldig enkelt å plukke opp ting fra et lasteplan eller fra bakken og heise det dit man vil ha det.


Bena som kranen står på er veldig stødige, og dette gjør at det er greit å fylleskuffen med det man ønsker uten å tenke på at ting kan velte mens man leker.
Her er noen nærbilder av selve kranen, det er flere fine detaljer her, og det er greit å komme til for å få føreren ut og inn, da taket og hele frontruten kan vippes opp. 


Til slutt har vi steinknuseren. Dette er det mest tekniske byggverket i settet. Når du sveiver på en sveiv så heves planet man tømmer steinene i til en slik vinkel at steinene ramler ned på transport-båndet, og så fraktes de bort til mekanismen som gjør selve knusingen. Derfra ramler den knuste steinen ned på bakken, og da kan man jo bruke graveren fra sett 7246 til å kjøre den ferdig knuste massen dit den skal brukes. 



Mekanismen drives av to strikker som er festet til Legoen, og jeg er litt overrasket over at disse virker like gode som nye etter 13 år.



Kravet til HMS (Helse Miljø & Sikkerhet) i Lego City er nok litt under det man kan forvente ved et virkelig anleggsområde. Maskinoperatøren står høyt oppe på en ganske tynn avsats og styrer maskineriet helt uten noen slags sikring.



Det er mye klistremerker i settet, men stort sett er e brukt på en god måte, som her på steinknuseren som man kan se på de to neste bildene...


Lego har lært av tidligere utfordringer med transportbåndet, og har i dette settet bygget kanter på båndet slik at ikke det som transporteres skal ramle av båndet og bli borte underveis, eller kile fast mekanismen.


Her er de tre figurene som følger med i settet. Fra venstre er det lastebilsjåføren, steinknuser-operatøren og kranføreren.


Alt i alt er dette et sett som både ser bra ut og som det er flott å leke med. Jeg gleder meg til å få disse settene på plass i Tullfors etter at jeg har fått ryddet litt der og satt ting litt mer på plass.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar