onsdag 24. oktober 2018

Women of NASA (21312)

Dette er et Lego ideas sett, noe som betyr at det er en person utenfor Lego som har designet settet og fått over 10.000 likes på Lego ideas sine sider, og så har Legos egne designere tilpasset settet til å kunne bli et sett etterpå.
Jeg skal være den første til å innrømme at jeg var skeptisk til dette settet da det ble valgt ut som ideas-sett foran flere andre sett som jeg følte var mer spennende å bygge.
Men etter å ha bygget det og lest om de fire damene som er figurene i settet, så liker jeg det mer og mer. Jeg er veldig glad for å ha dette settet i samlingen min.

Settet inneholder tre forskjellige mindre bygg (disse kommer vi tilbake til) og fire minifigurer. Alt bygges fra ett instruksjonshefte. Som med de andre settene i ideas-serien er boksen ganske forseggjort og gir et veldig innbydende inntrykk.


Her er de tre små byggene satt opp ved siden av hverandre, slik det antagelig er tenkt at man kan vise dem frem (gjetter meg til det ut fra hvordan navneplatene er på platformene).


Vi starter med de fire minifigurene. De er designet så de er så like som mulig (og de er virkelig like) som de fire damene de er ment å representere.  Hva de er kjent for skal jeg fortelle når jeg presenterer det enkelte bygget. Fra venstre har vi: Margaret Hamilton, Mae Jenison, Sally Ride og Nacy G. Roman. De har alle flotte figurer med spesielt trykk på overkroppen på bpåde for- og bakside, og Margaret har i tillegg tofargede ben for å vise at hun går i skjørt og pene sko. Alle fire har to forskjellige ansiktsuttrykk, der de smiler så tennene vises (som på første bildet av dem) og uten å vise tenner (på det nederste bildet). Mae og Sally er begge astronauter, og har fått drakter som er kopier av slik draktene astronautene brukte i rommet på den tiden da de var aktive.


Første basen vi skal se på er den som viser Nancy G. Roman.
Nancy er astronom. og en virkelig pioner innen romhistorien. Hun var den første kvinnen som ble ansatt som leder i NASA, og det er blandt annet takket være henne at vi har Hubble-teleskopet. LEgo sin versjon av Hubble-teleskopet er derfor med på basen hennes. Det er selvfølgelig ikke helt korrekt fremstilt, men svært bra ut fra størrelsen og de delene man kunne bruke i dette settet.


Da Nancy er astronom har vi også et stjernekart bak henne, kanskje er det et forstørret bilde fra Hubble-teleskopet.


Neste figur ut er Margaret Hamilton. Det er en grunn til at basen hennes ser akkurat slik ut, og det er et bilde som er tatt av henne i 1969. Stabelen ved siden av henne er permer eller bøker med utskriften av softwaren som ble brukt på Apollo 11 oppdraget (den første månelandingen). Margaret er kvinnen som kom opp med uttrykket software engineering, og hun var med bl.a på å utvikle software til Apollo måneferden og til Skylab (samme Skylab som Clint Eastwood sin rollefigur skal ha designet styringssystemet til i filmen Space Cowboys).


Siden Margaret satt på et kontor har hun fått et stativ til å henge fra seg ytterjakker på. Kanskje var dette også med på det berømte bildet.


Så har vi de siste to damene. Dessverre ble dette bildet litt for mørkt, men se gjerne på figurene på bildene der de presenteres.
Til venstre har vi Mae Jenison. Mae er den yngste av damene i settet (5 år yngre enn sin sidekvinne Sally). Mae ble den første fargede kvinnen i verdensrommet da hun var astronaut med romfergen Endeavour i september i 1992. Hun har også jobbet i fredskorpset, vært danser og har en masse titler og æresdoktorater.
På andre siden av romfergen står Sally Ride. Sally ble den første Amerikanske kvinnen i verdensrommet (det var to Russiske (Sovjetiske) kvinner som hadde vært i verdensrommet før henne) da hun var med Challenger opp på tokt i juni 1983. Hun har også vært i verdensommet på i alle fall en annen romferd, og hun var med på å utvilke den nå ikonsike gripearmen som romfergene var utstyrt med. Sally Ride er den eneste av disse fire kvinnene som ikke selv fikk oppleve å bli en Legofigur, da hun døde av kreft i 2012.


Romfergen står på bakken med oppskytingsrakettene koblet til. Som med Hubble teleskopet er det flott å se hvor mange detaljer designerne har klart å få til med de brikkene de har hatt tilgjengelig.




Disse fire kvinnene er alle pionerer, og deres historier er ganske spennende lesning hvis man er litt rom-nerd eller bare liker rom-historie. Alle fire er/var smarte, tøffe kviner som fortjener sin plass i historien. 

Dette er et flott sett som gjør seg fint på utstilling, og absolutt et verdig Lego ideas sett.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar