tirsdag 23. april 2019

Corner Garage (40264) (Modul-hus)

Årets modulhus for 2019 kom som en overraskelse på de fleste. Det er et hjørnebygg, men i motsetning til f.eks shoppingsenteret, så er selve bygningen mindre  og dette har høstet litt kritikk i enkelte kretser. Likevel er dette et bygg som passer helt sømløst inn med de andre modulhusene Lego har gitt ut opp gjennom årene. Settet har et tre etasjes bygg, med et verksted som også selger drivstoff i første etasje, en dyrlege i andre etasje og en leilighet i tredje. 
Bygningen er nok ment å være fra 1950-60 tallet, akkurat som Dineren som kom i fjor, og dette ser man spesielt på bensinpumpen og kranbilen.
Det hele bygges denne gang med en tykk byggeinstruksjon, i stedet for ett hefte pr etasje som var vanlig tidligere. Personlig liker jeg at alt er i samme hefte, for da er det enklere å holde styr på senere.


Her ser vi bygget fra forsiden. Dessverre er lyset litt kranglete så det er ikke så lett å se alle detaljer her, men vi kommer tilbake til detaljer underveis.


Det første vi skal se på er kranbilen. Denne har et klassisk 50- eller 60-talls utseende og ser ut som en stor pick-up eller en liten lastebil med en solid kran på planet.


Hele kran-riggen han justeres opp og ned, slik at man kan helte på en bil som har fått stopp og taue denne tilbake til verkstedet. Dette gjøres med å vri på det svarte tannhjulet på toppen av kranen.


Det er såpass mange figurer med i settet at det ble vanskelig å ta bilder og få med detaljer på alle samtidig. Så jeg har valg å presentere dem pr etasje.
Først ut er da de tre figurene som følger med i første etasje. Det er en kvinnelig og en mannlig verksted-medarbeider, og mannen ser godt voksen ut så kanskje er dette far og datter. Far starte det kanskje en gang på 50- elelr 60-tallet og så har datteren kommet inn i bedriften de senere årene. Til høyre er det en person som har kommet for å fylle drivstoff på scooteren sin.


Den unge damen har to forskjellige ansiktsuttrykk, ett rent og pent ansikt, og ett med litt skitt i ansiktet etter en dag med skruing på bil. Føreren av scooteren er jeg litt usikker på kjønnet på. Det korte håret brukes vanlig vis på menn som surfere og slikt, men ansiktet ser ganske feminint ut med plasseringen av øyenbrynene og litt farge på munnen. Fin figur er det uansett.


I andre etasje finner vi dyrlegen (Doktor Jones) og en ung jente som har kommet inn med sin syke kanin. Jenta har to ansiktsuttrykk, et trist når hun kommer inn med den syke kaninen, og et blidt når Dr. Jones har gjort jobben sin og kaninen har blitt frisk igjen.


Disse har også trykk på baksiden av kroppen.


I leiligheten i tredje etasje finner vi en litt yngre mann, kanskje er dette faren til jenta hos dyrlegen, eller kjæresten til den kvinnelige mekanikeren. Kanskje er han begge deler, eller ingen av delene? Fantasien til den som leker med settet bestemmer...
Han har i alle fall en flott strikket genser, og jeg er ganske sikker på at det er samme overkropp som Lego gav oss første gang i Ideas-settet The Old Fishing store (21310).  Uansett er det en veldig flott kropp, og jeg er veldig glad for at den kommer i flere sett.



Man kan lure litt på fantasien til Lego designerne når det gjelder navnsetting, for jeg mener bestemt at det var et skilt på dineren som sa at det var Joe's Diner, og her er det et stort skilt som sier at dette er Jo's Garage. Altså ikke helt samme navn, men Jo og Joe uttales jo så og si identisk...
Men når man ser slagordet til garasjen, så ser man at humoren er det ingen ting i veien med "By accident we meet" (Vi møtes ved et uhell), det er jo forsåvidt sant men også ganske morsomt.


For de som enda ikke har tatt referansen med at dyrlegen heter Dr Jones, så får man et nytt hint til hvor referansen kommer fra når man ser på skiltet i vinduet, her står det nemlig "No snakes!". Og hvem er det som kalles Dr Jones og ikke liker slanger? Jo selveste Indiana Jones, som jo ikke er en medisinsk doktor men haren doktorgrad i arkeologi. Flere ganger i filmene kommer det frem at han har et svært anstrengt forhold til slanger. Jeg liker slikt veldig godt, og håper Lego vil fortsette med slikt i lang tid fremover! Vi skal ta med en liten detalj angående vinduet før vi går videre. Logo og tekst er trykket på vinduet, men der det vanlig vis står på høykant på vinduer, står det her på langs og det er ikke ofte vi får tekst som er trykket i denne retningen på disse brikkene.


Så skal vi se på huset etasje for etasje og se hva som skjuler seg inne i bygget.
Vi starter ute på taket. Man kommer opp på taket via en luke i overbygget, og på taket har noen satt ut en solstol og en liten parasoll.


Lego har også gitt oss et flott blomsterbed på taket for å gi litt farger til noe som ellers ville vært ganske så ensfarget grått. Dette er de nyeste plante-elementene til Lego, og de ser veldig flotte ut når de settes opp slik det gjøres her. De ser ut som blomster som man planter i bed hjemme, mens de gamle blomstene til Lego nå ser mer ut som "ville" blomster.


Her er et oversiktsbilde av leiligheten i tredje etasje. Vi har trapp opp på taket og ned til andre etasje, en fin rød sofa, en tv, kjøkkenkrok, toalett og en seng.


Leiligheten har det som nok må være det minste toalettet det er mulig å bygge i Lego, det er så lite at man nok må gå ut for å skifte mening. På veggen i leiligheten er det en rocke-plakat og en stor Legomodell av et lokomotiv.


Her er et bilde av fjernsynsapparatet. Dette er med på å gi et preg av at dette er et bygg fra 50- eller 60-tallet. Det er ikke noe flatskjerm her, men heller et TV-kabinett med antenner som stikker opp fra baksiden.


Utenfor vinduene er det er pent blomstebed som sikkert er satt i en balkongkasse.


Vi går ned en trapp og kommer ned til dyrlegen. Han har også en sofa i venteværelset sitt, men han har også en matchende stol. Det er ganek trangt, men han har også fått plass til et bord, en stor blomst og et stativ med en levendre papegøye.


Glasset over stolen viser seg å være et akvarium, men vi får satse på det fortsetter inn i veggen, hvis ikke er den store oransje fisken alt for stor for akvariet. 


Her er en litt annen vinkel på venterommet, og her ser vi tydelig den flotte, flerfargede papegøyen som sitter på en stang. Vi ser også at dyrlegen har et oppslag på veggen, men det er litt vanskelig å si hva dette egentlig er for noe. Det er sikkert noe nyttig informasjon til kundene.


Så har vi det lille dyrlegekontoret der Dr Jones jobber. Innerst i hjørnet har han et lite skrivebord med et brev og en avis og en lampe som gir godt lys. Mot ytterveggen har han et lite herbarie der det bor en frosk under en varmelampe. Og mot den andre ytterveggen har han et operasjonsbord for smådyr og et bord med redskaper en dyrlege trenger. I dette tilfellet er det et slags mikroskop, en sprøyte og en saks. På operasjonsbordet står kaninen til den unge jenta.


Slik ser hele etasjen ut samlet. Døren til venstre leder ut til en liten luftebalkong. Det er egentlig ikke plass til å oppholde seg der, men det er ment for å få inn rikelig med frisk luft.


SÅ går vi ned på bakkeplan. Utenfor bygget har vi denne bensinpumpen av den gamle skolen. Jeg ser når jeg ser på bildet at jeg burde ha vridd Octan-skiltet litt for å få det rett så det skal jeg få rettet opp. Vi har også en liten bøtte foran pumpen, og oppe i den ligger det en nal slik at man kan vakse rutene sine.


Her ser vi verkstedet innenfra. Som man kan se er det ikke mye detaljer her inne, men noen der det. Det er tre dører her, en som leder ut til baksiden av bygget, en som man kommer rett til trappen for å gå opp i etasjene, og en butikkdør til verkstedet. I tillegger det en garasjeport som vi skal se mer på senere.


Det er et lite kassa-apparat av den gamle typen som man ikke kan se på dette bildet, i tillegg er det en verkøykasse å hjul, og en maskin som man kan bruke til å ta dekk av og på felgen.


Inne i verkstedhallen er det en bukk man kan kjøre biler opp på, og denne kan heves og senkes med en mekanisme som går langs med ytterveggen av bygget. på utsiden av døren er det en liten kasse, og ved å trekke den vekk fra bygget senker man bukken, og så hever man bukken igjen når man dytter den inn til husveggen. Dette er en av to områder der man må ha litt tålmodighet, for denne fungerte ikke før store deler av veggene var bygget. Før det var nok tyngde over festet til bukken gikk den fint an å heve, men den ville ikke senke seg igjen. Dette ordnet seg etterhvert som man bygget, og når bygget er ferdig fungerer det flott.


Utenfor bygget er det et lite tre. Det er første gangen jeg bygger et tre på denne måten, og det er en flott avveksling til alle trærne som lages av de mer 3-kantede blad-systemene vi har fått tidligere.
Man kan også skimte andre enden av service-staskonen der det står en tralle utenfor, og på veggen henger det to typer felger som pynt og produktinformasjon.


Så har vi selve garasjeporten. Det var kanskje under byggingen av denne mekanismen jeg trengte mest tålmodighet. Selv med ganske gode tegninger var det kronglete å få denne til å fungere slik den var tiltenkt. Men når man først hadde fått det til, så fungerer den flott uten ytterligere problemer. Via en knott på veggen ute kan man vri porten opp og ned, og porten kveiler seg rundt en slags tannhjul-mekanisme på toppen. Porten går helt opp og igjen, uten problemer når alt først er montert korrekt.


For å oppsummere dette settet vil jeg gå ut mot noe av kritikken settet har fått i samler-miljøet. Mange Legofans klager på at huset er lite innvendig. Det er helt klart mindre enn tidligere hus, mest fordi man har bygget den utveksten med bensinpumpen. Dette gir mindre rom til leiligheter og kontorer, men jeg mener at Lego har gjort mye med plassen de har tilgjengelig, og at vi har fått et flott bygg likevel. En annen ting det har blitt klaget på er at det ikke er glatte tiles i alle rom, slik det stort sett har vært tidligere. Igjen er jeg uenig i kritikken, for selv om det er mindre detaljert på denne måten så er det veldig mye lettere å plassere figurer inne i bygget da de kan stå stille og ikke skli rundt hele tiden. Så jeg føler ikke at dette trekker ned inntrykket for min del.
Det eneste jeg kunne ønsket meg, var at det var laget litt mer rom-inndeling nede i første etasje der man kanskje hadde skilt butikken og verkstedhallen, og i alle fall satt opp en vegg mellom trappen opp i etasjene og butikken. Men det er ikke værre enn at man kan gjøre dette selv hvis man ønsker senere.

Alt i alt er dette nok et flott modulbygg fra Lego, og mitt eneste problem med dette er hvor jeg skal få plass til det i Legobyen min...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar