onsdag 24. februar 2021

Undervannsbase forskningsstasjon (60265)

Dette er det nest største settet i havforsknings-serien, bare slått av det store skipet. 

Settet inneholder en undervannsbase, en miniubåt, en rokke, en hammerhai og litt småting som blant annet en ødelagt sykkel og en glassflaske. Det er kanskje litt rart at noen har dumpet en sykkel såpass langt til havs, men ved å ha med denne setter Lego fokus på at verdenshavene forurenses stadig mer, og at dette er et problem som må tas tak i. Det er fem figurer med i settet, og det er fire hefter med byggeinstruksjoner.

Jeg vet om en del mennesker som kritiserer dette settet fordi det er veldig likt romstasjonen i Lego City Rom-serien (Sett 60227), og det er ikke til å stikke under en stol at det er svært mange likheter men det trenger ikke bety at dette er et dårlig sett av den grunn. Det er det heller ikke.


Her ser vi alt som følger med i settet, og alt sammen kommer vi tilbake til med detaljbilder lenger ned.


Vi starter med å vise frem rokken, denne er støpt i ett, og har en fin brun-grå farge med lyse blå prikker på oversiden.  


Slik ser rokken ut under, ikke like fin fra denne vinkelen, men man skal jo ikke se den nedenfra heller. Den er laget slik at den kan festes enten rett på en vanlig kloss eller på en korall eller stor plante.


Dette er vinkelen man gjerne ser rokken fra, og da ser man hvor flott den er.


Så har vi hammerhaien. Den har samme størrelse som de vanlige haiene Lego lager, men den øverste hodebiten som kan klikkes på resten av kroppen er byttet ut til et hammerhai-hode. Dette gir haien omtrent samme åpning på gapet som vanlig.


Slik ser hammerhaien ut fra siden. På siden av hodet kan man se et fint trykk av øyne, ellers er det ikke trykket noe mer på haien.


Oksygen er viktig når man driver med undervannsoperasjoner, og derfor har Lego gitt oss to store oksygentanker og en kasse med noe annet som kan senkes ned til basen ved hjelp av vinsjen på forsknings-skipet hvis det ikke er for dypt for det. Den kan selvfølgelig også fraktes med ubåt.
Dette er en flott detalj som jeg liker godt.


Basen har en liten miniubåt. Denne har også logo foran, lys langs taket og to gripe-armer i front. Denne miniubåten er nok laget for stort sett å operere rett utnfor basen. Det er en flott liten sak.


Så har vi selve basen, og vi skal se på hver av de tre seksjonene her. Hver seksjon har sin egen funksjon. Slik ser basen ut forfra og ovenfra.



Vi starter med seksjonen som er på basens venstre side når man ser den forfra. Slik ser den ut utenfra, og under her kan man se at det er en skjult skatt som mannskapet på basen kan finne når de utforsker området.


Inne i denne delen av basen er det et sovekammer med en seng og et lite bord med kaffekopp (det er jo tross alt et City-sett selv om vi er under vann) og kaffetrakter/kaffemaskin.
Ytterst er det en stor rund glassrute som både sørger for at man får litt lys inn og at man kan se ut og nyte synet av fisk som svømmer forbi.


På motsatt side har man den samme glasskuppelen som gir lys og utsikt. Her har vi ingen skattekiste, men vi har en fin korall.


Dette er basens sykestue, og også et rom som kan brukes som et vanlig oppholdsrom der man kan ha møter med folk på land på skip eller i andre slike baser. Rommet inneholder basens eneste stol...


Seksjonen som stikker ut midt på er litt spesiell. Dette er faktisk en ubåt som kan koble seg opp mot basen, og som man ser av bildet under har denne ubåten godt med lasteplass til å transportere det som trengs mellom basen og et supplyskip eller en base på land (her er taket tatt av for å vise lastekapasiteten).


Cockpiten er så liten som det er mulig å få den, men den virker større når man har en figur på plass, da glasskuppelen gir litt ekstra plass fremover. Som man kan se har denne ubåten kroker foran på armene sine i stedet for klyper slik forsknings-ubåten som vi så på i forrige innlegg er utstyrt med.


Her ser vi ubåten fra siden, og som vi kan se nå som taket er satt på så har den en ring på taket som det kan festes krok i for å heise den opp, eller for bare å heise av lasteluken hvis den kan ligge i vannet mens den lesser og losser. Den har to av de samme motorene som forsknings-ubåten vi så i forrige innlegg hadde.


Så kommer vi til det store problemet jeg har med denne undervannsbasen / forskningsstasjonen og det  er rommet i midten. På taket er det en stor vifte, og det er sikkert fordi det er her CO2 og andre avgasser luftes ut, det er helt greit. På gulvet er det et stort ratt som kanskje kan være henvisning til at det er en luke i gulvet som dykkerne kan gå ut og inn av (det ville i alle fall vært naturlig at det var noe slikt her). Men når ubåten er ute på oppdrag så er det ikke noe til å stenge igjen hullet den etterlater seg, og det er heller ikke noe på bakveggen som holder vannet ute. Her hadde det ikke kostet Lego mange kronene ekstra å gi oss en glasskuppel av samme type som det er på de to side-seksjonene.


Her har vi de to vanlige dykkerne kledd opp i fullt dykkerutstyr og klare til å jobbe rett utenfor basen.


Det er totlt fem figurer i settet. Det er en dypvannsdykker som er kledd slik tilsvarende dykkere er i andre sett i serien. Neste mann er en operatør som både kan jobbe inne på basen og kjøre ubåten som kan koble seg opp til basen. Han har fått en mikrofon festet langs kinnet. Så er det legen eller en forsker og hun er den eneste av figurene som har hår. Deretter følger en mannlig og en kvinnelig dykker som dykker rundt basen og driver med utforskning, reparasjoner og rydding på havbunnen. Alle figurene har flott trykk på overkroppen (både foran og bak) og alle untatt forskeren har også flott trykk på fremsiden av bena.

For å oppsummere så er dette et veldig fint sett, selv om det ligner mye på romstasjonen. Folk som har bygget begge settene vil nok merke veldig mange likheter. Settet har mange muligheter for lek, og setter man det slik at ikke hullet bak syntes så er det også fint for display. Eventuelt kan man med noen enkle grep løse akkurat det problemet (det har jeg planlagt å gjøre en gang i fremtiden).


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar