mandag 8. februar 2021

Forskningsskip (60266)

Dette settet er fra 2020 og er hovedsettet i Legos nyeste dypvanns-utforsker serie. Dette er et under-tema av Lego City og er laget slik at den passer sømløst sammen med tilsvarende serie som vi fikk i 2015. I 2015 fikk vi jo det som da var den største båten med støpt skrog, og denne båten er dobbelt så stor og er dermed det største skipet Lego har gitt oss med støpt skrog. Skroget er satt sammen av to av skroget fra båten i 2015, men det skal vi komme tilbake til senere.

Settet har 3 hefter med byggeinstruksjoner. Del 1 er for å bygge ribb og helikopter, del 2 for å bygge buret dykkeren senkes ned i og et lite skipsvrak og del 3 bygger selve skipet.

Det er 8 figurer med i settet, en stor hai og en rokke av den nye typen som Lego har laget for denne serien.

Hele denne serien er laget i et samarbeid med National Geographic, og esken har flere fine bilder som de har tatt  under vann.



Her ser vi alle tingene som følger med i settet. Det er helikopter, dykkerbur, ribb, miniubåt og et lite skipsvrak av en seilskute. Som man kan se av bildet så er denne haien mye større enn de vanlige haiene som Lego sender med i sjø-sett. Alt blir presentert mer i detalj lenger ned i innlegget.


Vi begynner med å ta en titt på selve skipet. og slik ser det ut forfra. Skipet er laget av to av de største formstøpte skrogene til Lego, og skipet flyter selvfølgelig hvis man setter det på vannet.


Her har vi skipet fra siden, og foran er det en dobbel lasteluke som også brukes som landingsplass for helikopteret. Midt på skipet har vi et hull der man kan heise ned en mini-ubåt eller buret med dykkeren, og bak har vi styrhuset med en masse detaljer.


Som  nevnt tidligere, så er dette skipet satt sammen av to skrog. Lego har løst dette med å lage stålplater som sitter utenpå skroget og dekker så vi ikke kan se sprekken. 
Det hadde sikkert vært flott å slippe denne sprekken, men jeg syntes de har finnet en grei måte å løse det på tross alt i og med at kroget ikke er helt rett slik. Mye bedre at de gjør det på denne måten enn at de bare lar hullet være synlig. 


Styrhuset har masse fine detaljer, og nederst har vi et spiserom med fire stoler, dataterminal med to skjermer og en avansert kaffemaskin. Vi har også fått et stort akvarium. Dette er laget av 3 1x2 blanke klosser med klistremerker på. Veldig dekorativt, og en fin detalj for å lage litt liv


I etasjen over er det to køyer der mannskapet som ikke er på vakt kan sove. Det er vanskelig å se på bildet, men ved siden av køya er det et lite akvarie på veggen, og dette er på begge sider av veggen så hver køye har sitt akvarie.


Øverst har vi styrhuset. Det er litt vanskelig å få tatt gode bilder uten å demontere styrhuset, men slik ser det ut når man kikker inn av de store dørene bak på styrhuset mellom skorsteinene. Skjermen til venstre er ny for 2020 og er et flott trykk for å gi inntrykk av en radarskjerm slik de ser ut i virkeligheten. 


Det er også luker i taket for å komme til og plassere eller flytte på figurer som er plassert i styrhuset.


Helt bakerst på skipet har vi en kran som kan holde den lille ribben som følger med i settet. Denne kan faktisk få ribben opp og ned til vannflaten, og holder ribben på plass så den ikke sklir rundt når den er på dekk.


Når vi går frem i baugen av båten igjen har vi landingsplassen for helikopteret. Dette er en dobbel lasteluke som kan åpnes når helikopteret ikke står der, og nede i dette lasterommet er det plass til en miniubåt eller eventuelt andre ting om man ikke ønsker å ha med miniubåten på tokt.


Her er miniubåten sett forfra. Den er faktisk ganske så stilig, men det eneste jeg syntes trekker litt ned er at gripearmene blir litt statiske. Jeg skulle gjerne sett at det var ett bøybart ledd til på disse slik at man kunne operert dem litt enklere når ting skal plukkes opp eller flyttes på havbunnen.
Det er plass til en person inne i ubåten noe som er helt greit, og det er masse glassflater så det er lett å få oversikt på hva som er rundt en når man er i vannet. Bak føreren ser man ringen som kranen kan feste kroken sin i for å heise den opp og ned av lasterommet og av havet.
Miniubåten har en propell som drier den frem, og den går antagelig vis på batterier, og det er kanskje de røde "pølsene" på hver sin side av miniubåten.


Her ser vi kranen heise opp miniubåten. Når føreren har rigget seg på plass kan kranen så løfte ytteligere opp før den rygger bakover og senker miniubåten ned i sjøen i åpningen i skroget der de ikke får de samme problemene med høy sjø som de ville fått hvis de skulle senket den på utsiden av skipet. Så kan kranen kobles vekk og glasskuppelen stenges før miniubåten tar fatt på arbeidsoppgavene under vann. Hadde man heist båten ned i høy sjø kunne man jo risikert at bølgene slo over den øg fylte den med vann, og det hadde ikke vært bra.


Den lille ribben som henger bakerst på båten er ganske enkel, men kan enten frakte en person og litt utstyr eller to personer. Den har en sikkerhetsbøyle på tvers over båten, og det er denne bøylen som brukes til å få båten opp og ned av dekk.
Bak er det en motor som kan heves og senkes, og båten har lanterner på begge sider.


Det siste "kjøretøyet" som hører til på skipet er helikopteret. Dette er et lett helikopter laget for å speide i området rundt skipet. Det har meier til å lande på, men dette må ikke forveksles med pontoner da de ikke vil holde helikopteret flytende. Som vi kan se er frontruten ganske smal, så dette er ikke et helkopter laget for veldig lange ferder.


Slik ser det ut fra siden, og her kan man se de store rotorbladene som er støpt på en ny måte i forhold til de man ser på diverse politi- og brannehelikoptre av omtrent samme størrelse i andre City-sett.


Her har vi mannskapet som følger med i settet.  På ytterkantene har vi de to som kjører ribb eller jobber på dekk på skipet, nummer to fra venstre er kapteinen, så kommer hun som opererer mini-ubåten, helikopterpiloten og to dykkere.


Han som styrer ribben har alternativt ansiktsuttrykk, ellers er det ett uttrykk pr person.


Bare for å vise hvor stor haien i dette settet er har jeg latt den gape over han som styrer ribben. De haiene som Lego vanligvis har med i settene sine er ikke store nok til at en figur får plass inni, men det er denne...


Slik ser den ut forfra med munnen åpen og lukket. Dette er en utrolig fin hai, som er påskostet med mer trykk enn vanlig, og jeg kunne gjerne tenke meg at Lego lagde noe av det samme trykket også på de mindre haiene fremover for sluttresultatet blir så veldig mye flottere med enkle grep.


Må jo ta med et bilde av haien sett fra siden uten at den spiser noen også...


Nytt for denne serien er en rokke med flott trykk. Lego har hatt en rokke i noen tidligere sett også, men den har ikke vært like flott som denne. Det er veldig hyggelig at rokken er med i mange sett i serien (lurer faktisk på om det er så gost som alle), noe som gjør at den er mer tilgjengelig enn om den bare skulle være med i dette noe som igjen gjør at det produseres fler og at den dermed blir billigere å kjøpe som del. Rokken kommer som en hel del. Jeg kan lett se for meg at jeg kjøper løse rokker fra Bricklink for å bruke for å lage litt mer variert liv i havet slik at det ikke bare blir haier.


Viste seg da jeg tok bilder av mannskapet på skipet at jeg hadde glemt hun som var senket ned i buret for å komme ned til havbunnen, så her er hun. Hun har fått et alternativt ansiktsuttrykk der et er ganske nøytralt og det andre er skremt, sannsynlig vis er det fordi hun heises forbi den store haien.
Hun har flott trykk både på overkroppen og bena, og passer fint sammen med de som har på seg litt tyngre dykkerutstyr i andre sett. Dette er dykkere som i den virkelige verden ville operert ut fra dykkerklokker og jobbet på store dyp.


Det siste som er med i dette settet er restene av bakparten av et lite seilskip som ligger på havbunnen. Resten av skpet har enten smuldret opp eller blitt dratt avgårde til et annet sted på havbunnen da skipet sank, men bakparten er ganske intakt.


Når man ser symbolet på sieen av skipet så kan det virke som dette har vært en liten pirat-skute.


Slik ser det ut ovenfra, og plassen der styrmannen styrte skuta kan åpnes for å komme til et skjult lasterom der det ligger en skatt med noe gull. Litt merkelig at Lego har brukt gule brikker og ikke de gullfargede de har i andre sett, men man skjønner jo hva det skal være uansett.


Og slik ser det ut rett bakfra.


For å oppsummere dette settet, så er det et veldig flott sett, med et stort skip med mange muligheter og detaljer. Det er noen småting som sikkert kunne vært løst på en annen måte, men dette settet oppfyller alle kriterier man bør ha til et sett for målgruppen (7 år og oppover). Dette setet setter standarden for hele serien, og viser at Lego har ønsket å satse på denne under-kategorien av City. 

Jeg har de andre settene i serien også, og  disse vil bli presentert i nær fremtid. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar