fredag 26. februar 2021

Mobil Polarbase (60035)

Nå skal vi noen år tilbake til den første polar-serien vi fikk i Lego City. Eller ikke den første forresten, men den første moderne serien. Dette settet kom ut i 2014.
Settet inneholder et stort kjøretøy med hjul, en base som er montert på en henger med ski under så den kan trekkes på is, en liten ATV, litt tilbehør og 3 figurer.
Det er to hefter med innstruksjoner i dette settet.


Her er alt stilt pent opp.


Her har vi figurene som er med i settet. Det er to mann som er kledd for å være utendørs, de har forskjellige ansikter, men ellers er de like. De har flott trykk både foran og bak på overkroppen, og foran på bena. Tredjemann er kledd for å være inne, og han har flott trykk foran og bak på overkroppen, men ikke trykk på bena. Alle tre har ekspedisjonens logo på ryggen.
Ingen av figurene har alternative ansiktsuttrykk. 


Her er et bilde inne fra forskningsbasen på hengeren. Her kan vi se at det er flere avanserte apparater og i tasket henger en stor dataskjerm. 


Her har han som pleier å være inne i laboratoriet sneket seg ut for å sage is med den store motorsagen.


Her ser vi forskningslaboratoriet sett fra siden. Det er en solid dør i fronten på hver side, og raden med vinduer gir godt lys når solen er fremme, og ellers fin utsikt ut i polarmørket.


Foran er det kommunikasjonsutstyr, og bak er det flere vinduer.


Trekkvognen som trekker laboratoreiet ser ut som en stor lastebil med overdimensjonerte dekk. Slik ser den ut forfra. Som vi kan se har den en rad med lys både over og under frontruten, og også nede mot bakken slik at den skal se hvor den kjører i polarmørket.


Slik ser den ut fra sidene. Den har en sag og en hakke festet slik at de kan nås fra bakkenivå når man trenger det, og ellers et lagerom med store dører på hver side der det er en kasse med mer utstyr (blant annet den tidligere viste motorsagen). Bilen har også en solid kran, og den har plass til å frakte en stor isblokk hvis det er behov for det.


Her er et nærbilde som viser lagringsplassen. Som man kan se er det god plass til å få kassen ut og inn.


Her ser vi kjøretøyet bakfra, og som man kan se er det god plass til å frakte den store isklumpen som følger med i settet. Kanskje kan man bytte ut denne med ATVen, men jeg er litt usikker på om den vil stå stødig eller om den vil komme i veien for bakhjulene på kjøretøyet.


Kranen har god mobilitet, og her kan man se den i bruk der den heiser isblokken opp fra bakken så den kan tas med til den permanente basen som er etablert i polar-ødet.


Og fra det største kjøretøyet, går vi til det minste. Dette er ATVen som følger med i settet, og dette er en av de bedre ATVene Lego har gitt oss. Eneste jeg føler mangler her er en kufanger, men den delen hadde ikke Lego kommet med enda da dette settet ble produsert. Som man kan se er det montert lykter i fronten slik at man skal se hvor man kjører i polarmørket og ikke havner utenfor en skrent eller ned i en bresprekk. Ekspedisjonens logo er plassert på "panseret" og man har fått skjermer på både for- og bakhjul slik at føreren ikke skal skades av is som virvles opp fra bakken når han kjører.


Dette bildet ble ikke helt bakfra, men denne vinkelen viser på en god måte hvordan føreren sitter og har ryggstøtte, samtidig som man ser at ATVen har en kjetting som kan brukes til å trekke utstyr eller isklumper slik at det kan plukkes opp av kranen på det store kjøretøyet.


Dette settet er veldig flott, og det har mange muligheter for lek selv om man ikke har noen andre Legosett. Jeg gleder meg til å en gang i fremtiden kunne sette opp et diorama med alle polarsettene.

Dypvannsskapninger (31088)

Dette settet har ligget i køen for å bli skrevet om siden det ble bygget sent i 2019, i påvent av at jeg skulle bygge de to andre figurenene i dette 3 i 1 settet og ta bilder av dem også. Men jeg liker haien for godt...
Dette er altså et Creator 3 i 1 sett der man kan bygge tre forskjellige maritime vesner. Hovedbygget er en hai og en krabbe, og de to andre byggverkene du får instruksjoner til er en blekksprut eller en stor rovfisk som er i ferd med å lure til seg en mindre fisk som skal bli lunch.


Her ser vi hovedbygget i settet, en stor og flott hai, en ganske stor krabbe og litt havbunn med en skattekiste.


Her ser vi havbunnen og skattekisten. Kisten er fylt med det som følger med av ekstra shiny biter sammen med det som følger med av gull og diamanter. Men vær rask med å forsyne deg av det du vil ha fra kisten, for plutselig kommer haien...


Krabben som følger med er veldig fin og minner meg om en karakter fra Pixar. Den har fått store, fine klør som kan åpnes og lukkes og små ben den kan flytte seg på.


Haien har fått skikkelig tenner, og slik ser den ut dett nesten rett forfra. Bra for krabben at haier ikke liker krabbekjøtt...


Slik ser den ut fra siden. Bildene ble desverre litt mørkere enn ønsket, men man ser jo det viktigste. Lego har fått på plass det viktigste, med fine finner og detaljer.


Som man kan se av bildene ovenfra og nedenfra så er haien leddet, så man kan plassere den i forskjellige posisjoner i stedet for at den er helt rett og kun kan stilles ut i en stilling.


Etter at disse bildene ble tatt har jeg kjøpt ett sett til som ikke er bygget enda, så jeg håper før eller senere å kunne presentere dette også med enten blekkspruten eller den andre fisken (eller kanskje begge to).

onsdag 24. februar 2021

Undervannsbase forskningsstasjon (60265)

Dette er det nest største settet i havforsknings-serien, bare slått av det store skipet. 

Settet inneholder en undervannsbase, en miniubåt, en rokke, en hammerhai og litt småting som blant annet en ødelagt sykkel og en glassflaske. Det er kanskje litt rart at noen har dumpet en sykkel såpass langt til havs, men ved å ha med denne setter Lego fokus på at verdenshavene forurenses stadig mer, og at dette er et problem som må tas tak i. Det er fem figurer med i settet, og det er fire hefter med byggeinstruksjoner.

Jeg vet om en del mennesker som kritiserer dette settet fordi det er veldig likt romstasjonen i Lego City Rom-serien (Sett 60227), og det er ikke til å stikke under en stol at det er svært mange likheter men det trenger ikke bety at dette er et dårlig sett av den grunn. Det er det heller ikke.


Her ser vi alt som følger med i settet, og alt sammen kommer vi tilbake til med detaljbilder lenger ned.


Vi starter med å vise frem rokken, denne er støpt i ett, og har en fin brun-grå farge med lyse blå prikker på oversiden.  


Slik ser rokken ut under, ikke like fin fra denne vinkelen, men man skal jo ikke se den nedenfra heller. Den er laget slik at den kan festes enten rett på en vanlig kloss eller på en korall eller stor plante.


Dette er vinkelen man gjerne ser rokken fra, og da ser man hvor flott den er.


Så har vi hammerhaien. Den har samme størrelse som de vanlige haiene Lego lager, men den øverste hodebiten som kan klikkes på resten av kroppen er byttet ut til et hammerhai-hode. Dette gir haien omtrent samme åpning på gapet som vanlig.


Slik ser hammerhaien ut fra siden. På siden av hodet kan man se et fint trykk av øyne, ellers er det ikke trykket noe mer på haien.


Oksygen er viktig når man driver med undervannsoperasjoner, og derfor har Lego gitt oss to store oksygentanker og en kasse med noe annet som kan senkes ned til basen ved hjelp av vinsjen på forsknings-skipet hvis det ikke er for dypt for det. Den kan selvfølgelig også fraktes med ubåt.
Dette er en flott detalj som jeg liker godt.


Basen har en liten miniubåt. Denne har også logo foran, lys langs taket og to gripe-armer i front. Denne miniubåten er nok laget for stort sett å operere rett utnfor basen. Det er en flott liten sak.


Så har vi selve basen, og vi skal se på hver av de tre seksjonene her. Hver seksjon har sin egen funksjon. Slik ser basen ut forfra og ovenfra.



Vi starter med seksjonen som er på basens venstre side når man ser den forfra. Slik ser den ut utenfra, og under her kan man se at det er en skjult skatt som mannskapet på basen kan finne når de utforsker området.


Inne i denne delen av basen er det et sovekammer med en seng og et lite bord med kaffekopp (det er jo tross alt et City-sett selv om vi er under vann) og kaffetrakter/kaffemaskin.
Ytterst er det en stor rund glassrute som både sørger for at man får litt lys inn og at man kan se ut og nyte synet av fisk som svømmer forbi.


På motsatt side har man den samme glasskuppelen som gir lys og utsikt. Her har vi ingen skattekiste, men vi har en fin korall.


Dette er basens sykestue, og også et rom som kan brukes som et vanlig oppholdsrom der man kan ha møter med folk på land på skip eller i andre slike baser. Rommet inneholder basens eneste stol...


Seksjonen som stikker ut midt på er litt spesiell. Dette er faktisk en ubåt som kan koble seg opp mot basen, og som man ser av bildet under har denne ubåten godt med lasteplass til å transportere det som trengs mellom basen og et supplyskip eller en base på land (her er taket tatt av for å vise lastekapasiteten).


Cockpiten er så liten som det er mulig å få den, men den virker større når man har en figur på plass, da glasskuppelen gir litt ekstra plass fremover. Som man kan se har denne ubåten kroker foran på armene sine i stedet for klyper slik forsknings-ubåten som vi så på i forrige innlegg er utstyrt med.


Her ser vi ubåten fra siden, og som vi kan se nå som taket er satt på så har den en ring på taket som det kan festes krok i for å heise den opp, eller for bare å heise av lasteluken hvis den kan ligge i vannet mens den lesser og losser. Den har to av de samme motorene som forsknings-ubåten vi så i forrige innlegg hadde.


Så kommer vi til det store problemet jeg har med denne undervannsbasen / forskningsstasjonen og det  er rommet i midten. På taket er det en stor vifte, og det er sikkert fordi det er her CO2 og andre avgasser luftes ut, det er helt greit. På gulvet er det et stort ratt som kanskje kan være henvisning til at det er en luke i gulvet som dykkerne kan gå ut og inn av (det ville i alle fall vært naturlig at det var noe slikt her). Men når ubåten er ute på oppdrag så er det ikke noe til å stenge igjen hullet den etterlater seg, og det er heller ikke noe på bakveggen som holder vannet ute. Her hadde det ikke kostet Lego mange kronene ekstra å gi oss en glasskuppel av samme type som det er på de to side-seksjonene.


Her har vi de to vanlige dykkerne kledd opp i fullt dykkerutstyr og klare til å jobbe rett utenfor basen.


Det er totlt fem figurer i settet. Det er en dypvannsdykker som er kledd slik tilsvarende dykkere er i andre sett i serien. Neste mann er en operatør som både kan jobbe inne på basen og kjøre ubåten som kan koble seg opp til basen. Han har fått en mikrofon festet langs kinnet. Så er det legen eller en forsker og hun er den eneste av figurene som har hår. Deretter følger en mannlig og en kvinnelig dykker som dykker rundt basen og driver med utforskning, reparasjoner og rydding på havbunnen. Alle figurene har flott trykk på overkroppen (både foran og bak) og alle untatt forskeren har også flott trykk på fremsiden av bena.

For å oppsummere så er dette et veldig fint sett, selv om det ligner mye på romstasjonen. Folk som har bygget begge settene vil nok merke veldig mange likheter. Settet har mange muligheter for lek, og setter man det slik at ikke hullet bak syntes så er det også fint for display. Eventuelt kan man med noen enkle grep løse akkurat det problemet (det har jeg planlagt å gjøre en gang i fremtiden).