Dette settet er en av settene i det som kalles "Ultimate Collector Series" eller UCS for enkelhetens skyld som er en serie Star Wars sett som er laget spesielt for å bygges av litt eldre Lego-fans som føler de har vokst fra de vanlige settene. Disse settene er designet for å stå utstilt, ikke for å lekes med. Likevel er det innimellom at det bygges inn ting som kan oppfattes som "lek", som i dette settet der man kan samle vingene så de ligger flate, og så heve dem til angrepsposisjon i den berømte x-formen som har gitt navn til skipet i stedet for å bare bygge dem låst i X-posisjon. Red Five betyr egentlig at det er skip nummer 5 i rød skvadron, og i den første Star Wars filmen (Episode IV - A New Hope fra 1977) er det Luke Skywalker som er piloten i dette skipet og det er denne X-wingen han flyr da han sprenger Døds-sjernen.
Settet har 3 instruksjonshefter, og helt først i hefte 1 er det en innholdsfortegnelse som viser hva man skal bygge av de forskjellige posene. Det eneste man ikke ser her er at det er to poser på steg 4.
Hver av delene som bygges hver for seg, settes sammen svært solid med technic-pins eller andre gode festemåter alt etter hvor det skal festes. det er 10 nummererte poser totalt (vel 11 egentlig, da det er to poser merket 4).
I pose nummer 6 bygges det som gjør at skipet kan stå til utstilling, nemlig foten. Denne er ganske så solid og gjør at skipet står støtt selv om det er ganske tungt. Her skal man også bruke settets største klistremerke, og det er en fordel å klare å sette det rett på, da det er tekniske data om X-wingen som folk som ser settet kommer til å ville lese.
Slik ser det ut når skipet står trygt i basen sin. Det ser ut som om det er i ferd med å stige, men under byggingen virker det som om det skal bikke fremover i stedet. Det er faktisk fortungt helt til man får på vingene.
Vingene står i angrepsposisjon, og man kan se at luftinntakene foran på motorene alle har en tapp som peker vekk fra midten av skipet. Her må man holde hodet kaldt, så man ikke får dem forskjellige veier for det ser ikke bra ut.
Bak cockpit sitter R2-D2, akkurat som han gjør i filmen. Dette er faktisk en R2-D2 minifigur. Han burde kanskje vært litt større sammenligne med størrelsen det må være på piloten ut fra størrelsen på setet hans/hennese, men i minifigursammenheng er han jo egentlig alt for stor.
Dette er et nærbilde av den mekanismen som hever eller senker vingene. Det er et gir som man bygger i midten av skipets bakpart, og dette gjør at to bygde "plater" vris slik at de går fra å ligge flate til å stå på høykant. For å sørge for at vingene ikke flapper, holdes de på plass av fjæring av typen man gjerne ser i Technics sett.
Her er et bilde av bakparten sett ovenfra. Det er bak her at R-D2 driver og mekker underveis i flyvningen når de blir truffet av skudd fra TIE-fighterne de bekjemper.
Det er to små klistremerker på hver side, et rødt ess og noe som sannsynlig vis er en firmalogo. I innstruksjonene står det bare at de skal settes på på den ene siden (ene har ZZ merket og andre har esset), men det virker helt klart mest korrekt at de skal sitte på begge sider, så det gjorde jeg.
Hver vinge har også et ganske stort klistremerke festet på en glatt plate. Her var det ikke bare viktig å få det rett på platen, men også å få rett klistremerke på rett vinge.
Cockpit-vinduet skulle ha fire klistremerker. Ett lite bak, ett på hver side (som festes på en sidevegg som har flere vinkler), og ett stort over fronten. Her anbefalte Lego at man klippet dem fra hverandre slik at man kunne bruke papiret det er festet på for å hjelpe seg å få det skikkelig på plass slik at man ikke må jobbe med hele klistremerket samtidig. Dette er nok den mest kompliserte klistremerkeoperasjonen jeg har gjort på alle de Legosettene jeg har bygget op gjennom årene. Jeg syntes sluttresultatet ble veldig bra, og alle kanter kom mot hverandre der de skulle.
Den grå sirkelen midt på skipets bakpart er hjulet" man vrir på for å bevege vingene. De fire motorene har fått en gjennomsiktig rødaktig "skjold"-bit inne i seg, som skal vise at de er i gang. Så kan man hvis man vil åpne dekslene rundt flammen mer, men jeg syntes de så best ut slik de er posisjonert nå.
Til sist et bilde der X-wingen er plassert der den skal stå til pynt. Det var så vidt at jeg fikk plass på hyllen, for det er ganske dypt. Fronten på basen står bare noen få millimeter innenfor hyllekanten.
Ved siden av skipet står en Dath Varder Lego lampe, der lyssverdet er selve lampen. Ved siden av ham er AT-ATen min, denne er stor, men er egentlig ikke et UCS sett. Men AT-STen ved siden av der igjen er et UCS sett. Så står en Boba Fett figur som er av Bionicle-typen. Jeg er ikke voldsomt imponert over disse figurene, men noen figurer er bare for ikoniske til å stå over. Jeg har også en Biker-Scout med Speederbike som jeg skal bygge og sette opp, og i en kasse ligger også Darth Vader (den eldste utgaven) fra serien og en Stormtrooper sersjant. Tanken er at alle skal stå på hyllene. Oppå arkivskapet litt lenger til høyre her, står Imperial Star Destroyeren min som også er et UCS sett, da denne er for bred til å få plass på hyllene. Etterhvert vil også Super Star Destroyeren min komme, og jeg håper vikelig at den er smal nok til å få plass på hyllene. Hvor jeg skal sette Millennium Falcon aner jeg ikke for den er jo enorm, men jeg skal nok finne et sted i dette rommet til den også etterhvert.