mandag 18. mars 2019

Prepareringsmaskin (60222)

Et av de nye City-settene for 2019 som jeg har sett frem til er denne prepareringsmaskinen. Settet består av en prepareringsmaskin og to figurer. Det er en byggeinstruksjon i settet


Her har vi de to figurene, til venstre har vi føreren av maskinen, og til høyre en ivrig ski-kjører.
Begge har flott trykk både foran og bak på overkroppen, men ikke trykk på bena. Hodene har også fått litt ekstra trykk, og mens hun som kjører ski har fått skimaske og litt leppestift, har han som kjører maskinen fått litt ekstra kinnskjegg og bart.


Her har vi den kvinnelige skikjøreren klar til å sette utfor de flotte løypene. Man kan velge om man vil hun skal stå alpint eller gå langrenn. Lego skiller ikke på det, så det er opp til den som leker. Jeg tror kanskje hun står alpint da hun har såpass store briller.


Slik ser prepareringsmaskinen ut forfra. Som man kan se så sitter føreren ganske høyt og har god oversikt over plogbladet.


Kaffekoppen er selvfølgelig med, og denne gangen er den hvit (den er jo ofte rød). Maskinen har både vanlige frontlys og ekstra lyskastere på taket, så her skal man kunne preparere løyper og bakker når det skulle være.


Slik ser det ut fra siden, det er kanskje litt langt mellom maskinen og plogskjæret, men det er kun fra denne vinkelen at man tenker over det.
Bak på maskinen er det en snøkanon, og dette er en ny type stud-shooter fra Lego, der man vrir på hjulet bak og kan skyte ut 6 studs i rask hastighet. Men så gjelder det jo å finne dem igjen etterpå da.


Tradisjon tro har Lego brukt klistremerker for å skape litt detaljer, som her hvor de har gjort det slik at det ser ut som det er et litt buet vindu som går ut fra karosseriet.


Det følger med noen ekstra runde 1x1 hvis man vil skyte ut flere enn de 6 man får plass til i skyteren første gang. Det er ikke noe sted å oppbevare dem, så for at de ikke skulle bli borte la jeg dem bare i styrhuset.


Jeg stusser litt på at Lego har valgt å bruke så grove belter som de har gjort i settet. Det er noen belter som har delenummer 3873 som jeg tror ville passet litt bedre, da de som er valgt i settet ser litt grove ut etter min mening (ser mer ut som noe som sitter på en stridsvogn enn en prepareringsmaskin). Men kan være de har valgt disse beltene for å kunne bruke disse "hjulene" i drivverket i stedet for tannhjul. Det vet bare Lego selv... Kanskje kunne man også kuttet vekk ett ledd i beltet for å få det strammere.


Alt i alt er dette et fint sett som er greit å bygge, passer fint å leke med og som også kan stå til utstilling. Kanskje dukker det opp noen bilder neste vinter der dette er i bruk, time will show...

fredag 15. mars 2019

Dykkerbåt (60221)

Et av de settene til Lego City som jeg gledet meg til i 2019 er dette settet. Det består av en båt som flyter, to minifigurer, en hai som ser skikkelig skummel ut, og litt havbunn med planter og en skattekiste. Settet kommer i to poser, og det er ett instruksjonshefte for å bygge det hele.


Vi starter med en interiørdetalj som nesten blir borte når båten er ferdig bygget. Det er et klistremerke som skal forestille skjermer som er montert over sengen i lugaren. Den til venstre viser sannsynlig vis informasjon om dybde, mens den til høyre nok et en monitor som viser det man har filmet for man ser tydelig at det er havbunnen som følger med i settet som man ser på skjermen.


De to figurene som følger med har både hår og hjelm. Han har hår som ser ut som en klassisk surfer-dude, mens hun har håret i en hestehale og har på seg en caps.
Begge har overkropper som skal forestille våtdrakter, og det gjør de på en god måte. Bena er ensfargede svarte, men det er helt greit, for det er de nok på mange våtdrakter i virkeligheten også.


Det minste i settet er et dykkerflagg som er plassert på en bøye. Dette skal være ute i vannet for å advare andre som ferdes på sjøen om at det er dykkere i vannet.


Her har vi havbunnen, en skattekiste og haien. Haien har et hull under slik at den kan festes på de kaktus-lignende tangvekstene. Jeg har etterhvert lært at dette også er tilfelle på eldre haier, så jeg gleder meg til å sette opp flere av dem på denne måten i undervanns-scenarioet som jeg bygger under havet i Tullfors.


Måtte jo prøve å få et bilde av haien forfra også. Her kan man også skimte to røde diamanter som ligger i skattekisten.


Haien ser utrolig flott ut, og den skiller seg merkbart ut fra de vanlige haiene. Jeg tror den vil ta seg godt ut i havet utenfor Tullfors.


Her har vi selve båten, og mye av den er jo det helstøpte skroget, men det er likevel nok å bygge til å kunne hygge seg med byggingen. Skroget detaljeres med store klistremerker på sidene og bak, men dette er egentlig helt greit, for da kan Lego bruke det i flere sett noe som gjør at produskonsprisen pr del går ned.


Her har vi bildet forfra, og som vi kan se har båten en kraftig lyskaster i fronten. Dette kan komme godt med hvis man skal dykke når det er mørkt. Båten har også er område der man kan ligge og slappe av og sole seg på fordekket.


Bak er det ganske tomt, men det kan være greit, for det er jo her man må dykke fra, og også her man eventuelt må sette fra seg det man finner når man dykker. Foran i båten kan man skimte lugaren med en seng, og utenfor den er ratt og instrumenter til den som står og styrer båten. Kanskje kunne Lego kostet på seg et opphøyet sete her, så det var mulig å sitte mens man styrte.


I tillegg til det som er vist frem så langt, følger det også med litt annet småtteri i settet. Det er et vanlig kamera og et filmkamera, to melonskiver og en flaske vann.


Her har våre to dykkere tatt på hjelmer og masker og hoppet ut i vannet, der de finner en liten krabbe, som også følger med i settet.


Dette er et fint sett med masse lekemuligheter. Båten er flott selv om den er litt enkel. Den passer fint inn både til lek og til å være i en by, og den kommer til å dukke opp utenfor Tullfors ved flere anledninger. Jeg er veldig fornøyd med at Lego har gitt oss hår til figurene, for da kan de enkelt brukes til andre ting enn dykking hvis man ønsker det. Kanskje driver de med vannski, eller andre friluftsaktiviteter på sjøen. 

torsdag 14. mars 2019

Red Five X-wing Starfighter - UCS (10240)

Dette settet er en av settene i det som kalles "Ultimate Collector Series" eller UCS for enkelhetens skyld som er en serie Star Wars sett som er laget spesielt for å bygges av litt eldre Lego-fans som føler de har vokst fra de vanlige settene. Disse settene er designet for å stå utstilt, ikke for å lekes med. Likevel er det innimellom at det bygges inn ting som kan oppfattes som "lek", som i dette settet der man kan samle vingene så de ligger flate, og så heve dem til angrepsposisjon i den berømte x-formen som har gitt navn til skipet i stedet for å bare bygge dem låst i X-posisjon. Red Five betyr egentlig at det er skip nummer 5 i rød skvadron, og i den første Star Wars filmen (Episode IV - A New Hope fra 1977) er det Luke Skywalker som er piloten i dette skipet og det er denne X-wingen han flyr da han sprenger Døds-sjernen.


Settet har 3 instruksjonshefter, og helt først i hefte 1 er det en innholdsfortegnelse som viser hva man skal bygge av de forskjellige posene. Det eneste man ikke ser her er at det er to poser på steg 4.
Hver av delene som bygges hver for seg, settes sammen svært solid med technic-pins eller andre gode festemåter alt etter hvor det skal festes. det er 10 nummererte poser totalt (vel 11 egentlig, da det er to poser merket 4).


I pose nummer 6 bygges det som gjør at skipet kan stå til utstilling, nemlig foten. Denne er ganske så solid og gjør at skipet står støtt selv om det er ganske tungt. Her skal man også bruke settets største klistremerke, og det er en fordel å klare å sette det rett på, da det er tekniske data om X-wingen som folk som ser settet kommer til å ville lese. 



Slik ser det ut når skipet står trygt i basen sin. Det ser ut som om det er i ferd med å stige, men under byggingen virker det som om det skal bikke fremover i stedet. Det er faktisk fortungt helt til man får på vingene.


Vingene står i angrepsposisjon, og man kan se at luftinntakene foran på motorene alle har en tapp som peker vekk fra midten av skipet. Her må man holde hodet kaldt, så man ikke får dem forskjellige veier for det ser ikke bra ut.
Bak cockpit sitter R2-D2, akkurat som han gjør i filmen. Dette er faktisk en R2-D2 minifigur. Han burde kanskje vært litt større sammenligne med størrelsen det må være på piloten ut fra størrelsen på setet hans/hennese, men i minifigursammenheng er han jo egentlig alt for stor.


Dette er et nærbilde av den mekanismen som hever eller senker vingene. Det er et gir som man bygger i midten av skipets bakpart, og dette gjør at to bygde "plater" vris slik at de går fra å ligge flate til å stå på høykant. For å sørge for at vingene ikke flapper, holdes de på plass av fjæring av typen man gjerne ser i Technics sett.


Her er et bilde av bakparten sett ovenfra. Det er bak her at R-D2 driver og mekker underveis i flyvningen når de blir truffet av skudd fra TIE-fighterne de bekjemper.


Det er to små klistremerker på hver side, et rødt ess og noe som sannsynlig vis er en firmalogo. I innstruksjonene står det bare at de skal settes på på den ene siden (ene har ZZ merket og andre har esset), men det virker helt klart mest korrekt at de skal sitte på begge sider, så det gjorde jeg.


Hver vinge har også et ganske stort klistremerke festet på en glatt plate. Her var det ikke bare viktig å få det rett på platen, men også å få rett klistremerke på rett vinge.


Cockpit-vinduet skulle ha fire klistremerker. Ett lite bak, ett på hver side (som festes på en sidevegg som har flere vinkler), og ett stort over fronten. Her anbefalte Lego at man klippet dem fra hverandre slik at man kunne bruke papiret det er festet på for å hjelpe seg å få det skikkelig på plass slik at man ikke må jobbe med hele klistremerket samtidig. Dette er nok den mest kompliserte klistremerkeoperasjonen jeg har gjort på alle de Legosettene jeg har bygget op gjennom årene. Jeg  syntes sluttresultatet ble veldig bra, og alle kanter kom mot hverandre der de skulle.


Den grå sirkelen midt på skipets bakpart er hjulet" man vrir på for å bevege vingene. De fire motorene har fått en gjennomsiktig rødaktig "skjold"-bit inne i seg, som skal vise at de er i gang. Så kan man hvis man vil åpne dekslene rundt flammen mer, men jeg syntes de så best ut slik de er posisjonert nå.


Til sist et bilde der X-wingen er plassert der den skal stå til pynt. Det var så vidt at jeg fikk plass på hyllen, for det er ganske dypt. Fronten på basen står bare noen få millimeter innenfor hyllekanten.
Ved siden av skipet står en Dath Varder Lego lampe, der lyssverdet er selve lampen. Ved siden av ham er AT-ATen min, denne er stor, men er egentlig ikke et UCS sett. Men AT-STen ved siden av der igjen er et UCS sett. Så står en Boba Fett figur som er av Bionicle-typen. Jeg er ikke voldsomt imponert over disse figurene, men noen figurer er bare for ikoniske til å stå over. Jeg har også en Biker-Scout med Speederbike som jeg skal bygge og sette opp, og i en kasse ligger også Darth Vader (den eldste utgaven) fra serien og en Stormtrooper sersjant. Tanken er at alle skal stå på hyllene. Oppå arkivskapet litt lenger til høyre her, står Imperial Star Destroyeren min som også er et UCS sett, da denne er for bred til å få plass på hyllene. Etterhvert vil også Super Star Destroyeren min komme, og jeg håper vikelig at den er smal nok til å få plass på hyllene. Hvor jeg skal sette Millennium Falcon aner jeg ikke for den er jo enorm, men jeg skal nok finne et sted i dette rommet til den også etterhvert.



onsdag 6. mars 2019

James Bond Aston Martin DB5 (10262)

SÅ har vi kommet til den foreløpig nyeste Creatorbilen (men straks kommer det en ny i handelen). Dette er James Bond sin klassiske Aston Martin DB5 fra Goldfinger. Her var det Sean Connery som spilte Bond, James Bond. Lego har gitt oss flere av de stilige modifikasjonene til Q, og noen fungerer bedre enn andre i settet.


Fronten er ikonisk og veldig flott. Skiltet kan snus for hånd, og kan vise forskjellige registreringsnummer. Kona valgte å bruke JB 007 for å få frem at dette er James Bond sin bil.


I fronten finner vi også første tekniske overraskelse. Her kan man dytte på girspaken inne i bilen og så går lyktene litt opp og frem kommer det et maskingevær på hver side bak lykta. Dette er kanskje den tekniske duppeditten som fungerer dårligst på bilen, da man må være ganske forsiktig når man utfører dette så ikke ting hopper av under veis i prosessen.


Her ser vi bilen fra siden. Den har nok blitt litt mer firekantet i designet enn originalen, men det er slik det må bli når man bruker Lego da man tross alt har noen begrensninger som ligger i at klossene må passe sammen og at de må ha en viss masse for ikke å knekke.


Bilen har selvfølgelig et bagasjerom som kan åpnes, og her er det ganske god plass.



Som nevnt da jeg viste bilde av fronten på bilen, så kan nummerskiltene byttes på. Dette gjøres ved å vri manuelt på skiltet til du finner det nummeret du vil ha. Det er 4 forskjellige skilt.


Bak på bilen er det et skuddsikkert skjold som kan heises opp for å forhindre at de som sitter inne i bilen blir skadd hvis noen prøver å skyte inn i bilen bakfra. Dette løftes og senkes for hånd, det er ingen mekanikk knyttet til dette i Legos modell.


Lego lærer litt mer om å lage motorer for hver modell de gir ut i denne serien. Dette er den mest gjennomarbeidede motoren jeg har sett i serien, og selv min Svigerfar som er bil-entusiast så hva de forskjellige delene i motoren var.


Her er et bilde tatt inn av døren, og som man kan se er det et fint og detaljert førermiljø med masse visere og duppedingser slik det skal være på en James Bond bil.


Den siste funksjonaliteten som er bygget inn i bilen er utskytningssetet. Dette er ne ganske kompleks mekanisme som Lego har løst på en god måte. Det som skjer er at man trekker i en liten del av bakre støtfanger og da vipper man tilbake halve taket på bilen, og når det har kommet ut av veien skyter man ut passasjersetet i bilen (Obs husk på at denne bilen er fra England og har rattet på motsatt side av det vi har i Norge). Når alt skal settes tilbake er det enkelt å klikke setet på plass igjen og lukke taket på plass, og da er alt klart til neste gang man vil bruke setet.


Tar også med et bilde av dekk og felg som jeg har soim vane på disse modellene. Her har Lego kommet opp med en ny felg til oss med et fint tynt "rutemønster". Dette stemmer overens med bilder man ser av bilen fra filmen. Lego har også satt på pynt utenpå felgen som matcher bilen fra filmen.


Igjen er det kona som har bygget bilen, men jeg fikk inntrykk av at det var et morsomt sett å bygge. Settet egner seg utmerket til utstilling, og vil se flott ut på en hver hylle.