mandag 24. april 2017

City Gruve (4204)

Dette settet har jeg gått og ønsket meg i lengre tid, og nå tok jeg ikke sjansen på å vente lenger. Før man vet ordet av det er det ute av produksjon slik det skjedde med bondegården. Jeg har ikke hørt at det skal ut av produksjon, men gruvesettene har jo vært i salg ganske lenge og det har ikke kommet noe nytt til denne serien etter at settene ble sluppet første gang.
Dette settet består av en gruve som bygges i to deler, et lite tog som frakter store steiner ut av gruven, en kraftig maskin som borer nye gruveganger og en semitrailer som frakter vekk de massene som ikke inneholder noe som skal utvinnes. Det er fire figurer som følger med settet, og det bygges ved hjelp av fire byggemanualer.


Her er settet ferdig bygget, og satt opp for å vise mest mulig. Dette er et flott sett, og sammen med de andre settene i serien får man et fint gruvemiljø. Jeg kunne ønske meg at gruvegangene var dypere, men det ville selvfølgelig gjort at settet ble dyrere da det ble flere Legoklosser. Men når jeg plasserer gruven i Legobyen kan jeg enkelt gjøre noe med det ved hjelp av noen ordre fra Bricklink.


Her har vi gruve-toget. Lokomotivet er så lite som det er mulig å lage det. Sånn sett passer det flott med gruvelokomotiv som jeg har sett i virkeligheten (f.eks i sølvgruvene i Kongsberg).


I settet følger det bare med en vogn, men Lego har vært forutseende nok til å lage et hengerfeste bak på denne, slik at man enkelt kan koble på flere vogner hvis man skulle ønske å bygge det senere (og det ønsker jeg).


Utenfor gruven er det en sikker bygning der man bl.a. kan oppbevare gull som er kommet ut av gruven og dynamitt som brukes i gruvearbeidet. I typisk Lego-stil er det ikke tenkt så mye på det som er utenfor settet, så jeg får nok sette på noen biter for å lage en hel bakvegg i fremtiden...


Her er et lite stemningsbilde av gruveåpningen, der toget er på vei ut med en ny kampestein.


Oppå gruven er det en kran med en stor grabb som kan løfte massene fra toget opp i en maskin som knuser steinene til småstein, eller bare kan frakte vekk det som ikke er verd å ta vare på.


Transportbåndet er av den typen som man kan snurre på slik at det man slipper opp i boksen fraktes langs båndet og ramler ned i planet på lastebilen som står ved siden av bygget.


Den andre delen av gruven, her er det masse gull som skimtes og som er klar til utvinning.


Dette er boret på den store maskinen som borer gruveganger. Dette kan selvfølgelig gå rundt, og styres av en knott bakerst på kjøretøyet.


Det er litt kummerlige kår for han som opererer denne maskinen, men han har den klassiske kaffekoppen å holde seg varm med, så det går nok greit.


På den andre siden av maskinen er det et skap for oppbevaring av dynamitt eller verkøy som trengs for å lage nye gruveganger og utvinne edelt metall.


Må ta med et bilde bakfra også, her kan man tydelig se mekanismen som brukes til å dreie boret rundt.


Så har vi semitraileren som frakter vekk massene som ikke er verd noe eller som skal brukes til veiutbedring og annet andre steder. Føreren her har også fått en kaffekopp.


Trekkvognen er ikke større enn at det akkurat er plass til styrhuset og svingradius for hengeren, men mer trenger man jo heller ikke når hengeren er hektet på bak.


Her har vi hele kjøretøyet sett fra siden.


For å tippe av det som fraktes kan hele planet heises opp, og man kan også åpne baklemmen slik at alt kan tømmes helt ut så sant det ikke er for stort til å falle ut av åpningen i lemmen.


Designerne har vært smarte og kommet med støtter som hengeren kan stå på når man setter den fra seg. Dette gjør at den står veldig stødig, og jeg vurderer å modifisere andre hengere der det er mulig for å få samme løsning der.


Så har vi kommet til figurene. De er (fra venstre mot høyre): Gruvesjefen, han som kjører toget, han som kjører borrmaskinen og lastebilsjåføren. Alle figurene har fått fint trykk både på forsiden og baksiden av overkroppen, men det er ikke trykk på bena. Det er heller ikke alternative ansikter eller hoder, men Lego har gjort dem såpass forskjellige at dette ikke er noe savn.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar