onsdag 20. februar 2013

Lego godstog (7939)

Har endelig fått bygget dette settet. Lokomotiv, 3 vogner, lastekran og semitrailer.
Dette er det togsettet fra Lego som kommer med flest skinner. Her følger det med nok deler til å lage en oval bane med et sidespor (følger med 2 penser).
Dette er også det legosettet som er mest lagt opp til lek rett ut av boksen, slik jeg ser det.
Her er det en stor lastekran (som ikke blir SÅ stor når toget kjører innunder), som kan brukes til å løfte containere ned av togvognen og over på et lasteplan. Her har man altså en godstog-versjon av samhandlingen mellom City og Jernbane.
Har man lastebiler med ferdig bygde containere, eller man lager selv med denne semitraileren som mal, kan man fint drive godsterminal i utkanten av byen og lesse over fra veg til jernbane. Togvognen som frakter containeren og planet på lastebilen er akkurat like store, slik at man kan løfte containeren rett av toget og sette den ned på lastebilen for levering til kunde inne i Lego City.
Akkurat som i det virkelige liv får man også en hel (lang) og en halv (kort) container. Ser man på godstogene i dag, så kjører de enten to korte eller en lang container på de typiske containervognene, eller de kjører en trailerhenger på litt mer moderne vogner.

Toget var fint å bygge, selv om jeg bygget feil ved et par anledninger. Mistenker dog at det var min sløvhet som forårsaket dette mer enn tegningene.
Av de tre togene jeg har bygget så langt, så var det dette som gav minst utfordringer med tanke på plassering av ledningene til styringsenheten, da det var masse plass til slikt i dette lokomotivet.
Lokomotivet i seg selv, ligner en del på de som BaneService her i norge bruker til å trekke sine arbeidstog. Lego har valgt en veldig god løsning for fører, da de har laget et førermiljø der man vipper opp frontruten for å komme til, i stedet for å velge en luke der man må lirke føreren ned. Dette blir ekstra lekevennlig, i og med at det blir lett å bytte lokomotivfører.

Hele toget stående på stuebordet. Haugen med figurer er de som ble presentert i de forrige innleggene:


Lokomotivet sett fra siden og forfra:


Her ser man hvor enkelt det er å åpne for å bytte fører:


Hele platen med de to viftene på er knappen for å skru strømmen av å på, og rett foran den oransje klossen kan man tydelig se et grønt lys når strømmen står på (her er strømmen av):


Lastebil og kran:


Legos enkle men geniale fjernkontroll. Har man litt stålkontroll når man bygger banen og setter i gang togene, kan alle togene helt greit koordineres fra en og samme fjernkontroll. Hjulet til venste er frem og tilbake for ting koblet opp på rød krets, og hjulet til høyre tilsvarende for blå krets. Bryteren i midten lar deg velge mellom fire kanaler. Så setter du opp togene dine riktig, kan du ha åtte tog på en og samme fjernkontroll. Dette kan jo være genialt ved at en ansvarlig person har en fjernontroll til å styre alle togene, og så kan man gi barn eller mer uansvarlige personer hver sin ferdig innstilte fjernkontroll og la dem styre "sitt" tog. I og med at det er enkelt å bytte kanaler, er dette også genialt hvis flere som har Legotog vil leke sammen på samme skinnesystem, for det er relativt enkelt å bytte kanaler i togene også,  selv om det for noen lokomotiver betyr at man må ta dem litt fra hverandre.


 Så tilbake til tog 7939, her er containervognen med og uten containeren på:


En vogn for frakt av flytende gods, i dette tilfellet drivstoff. Det eneste jeg har å utsette på denne er at det blir litt synlige sprekker i konstruksjonen, noe det helst ikke bør være i en tankvogn, Men barn tenker ikke så mye over det, og etter å ha snudd tankene og satt klistremerkene over sprekkene, skjulte de det aller meste:


Og sist men ikke minst en flat godsvogn, her brukt til å frakte to små biler. Det er faktisk forskjellige bilmodeller, da den hvite har et kort panser mens den blå har frontruten helt frem. Liten men genial sak fra Lego der altså, og hodebry for fedre som ikke gidder å lese bruksanvisningen mer en en gang. De er jo like! Eh, nei...
Her kan man selvfølgelig også frakte lengre ting som større biler, eller annet gods som trenger frakt. Tar man vekk de gule gjerdene på siden kan man også frakte bred last her, men da må man bare passe på at man ikke møter på hindringer som perronger eller kraner eller lignende som man kan sette seg fast i...


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar